Customizer

les 4: Customizer en widgets

Customizer

Als je op “customizer” (of “aanpassen” in oudere versies van WordPress) klikt kom je op een pagina waar je een aantal zaken kunt aanpassen, zoals de websitetitel, ondertitel en de custom menu’s. Als je thema dingen als een eigen achtergrond en header ondersteunt kun je dat hier ook aanpassen.

Alles wat je in de customizer kunt aanpassen kun je ook elders in WordPress aanpassen, maar als je dat in de customizer doet zie je meteen hoe die aanpassing er op je website uit ziet. Zolang je niet op “opslaan en publiceren” klikt wordt er op de website zelf niets aangepast, dus je kunt naar hartenlust experimenteren zonder dat er daadwerkelijk iets verandert.

  • Thema activeren : hier kun je een ander thema kiezen.
  • Site identiteit : klik hierop om de website titel en de ondertitel aan te passen. Vanaf WordPress 4.3 kun je hier ook een favicon instellen, een kleine afbeelding die naast je websitenaam verschijnt in o.a. tabbladen en favorieten.
  • Kleuren : als je thema het aanpassen van (achtergrond)kleuren ondersteunt kun je dat hier doen.
  • Kopafbeelding : hier kun je de header afbeelding of je logo aanpassen als je thema dit ondersteunt.
  • Achtergrondafbeelding : hier kun je de achtergrondafbeelding aanpassen als je thema dit ondersteunt.
  • Menu’s : indien je thema custom menu’s ondersteunt kun je deze hier aanpassen. Hieronder vind je meer informatie daarover.
  • Widgets : hier zie je een overzicht van de widgetareas in je thema. Zie hieronder voor meer informatie daarover.
  • Statische startpagina : hier kun je instellen welke pagina je homepage is. Zie instellingen.Sinds versie 4.5 zie je onderin de customizer drie icoontjes. Als je daarop klikt kun je (zeer beperkt) zien hoe je website eruit ziet op een tablet of smartphone.

Zie hier een volledige uitleg voor het TwentySeventeen thema: www.wpbeginner.com/beginners-guide/how-to-use-wordpress-theme-customizer/

Video van Twentytwent met oa. uitleg over de Customizer


 

 

 


 

Widgets

Widgets zijn kleine programma’s die je naar believen naar widgetgebieden kunt slepen. Op deze wijze kun je een thema eenvoudig aanpassen aan je persoonlijke wensen. Vaak is dat gebied een sidebar, en de onderkant (Footer) is eigenlijk een sidebar aan de onderkant van jouw website.

Maar wat is een widgetgebied? Dat is een gedeelte van een WordPress (WP) thema waar je widgets aan toe kunt voegen. Hoe doe je dat? Je sleept ze er gewoon naar toe.

De beschikbare widgets en widget-gebieden vind je op de Widgets pagina van de Weergave module (Weergave >> Widgets). Deze Widget-pagina’ bestaat uit drie delen:

  1. Beschikbare widgets – bovenaan links
  2. Beschikbare widgetgebieden – aan de rechterzijde
  3. Gedeactiveerde widgets – onderaan links

Het TwentySixteen thema heeft 3 gebieden voor widgets, waarvan 2 in de footer. (dat kan per WP thema enorm verschillen!).

Het TwentySeventeen thema heeft weer 2 gebieden voor widgets in de footer + 1 gebied voor naast de berichten. De webpagina’s hebben er geen.
Dat kun je lezen in de gebruiksaanwijzingen:  https://codex.wordpress.org/Twenty_Seventeen ,maar dat kun je ook zien in de online demo: http://2017.wordpress.net/

Het TwentyTwenty thema heeft slechts 2 gebieden voor widgets en die staan beide in de footer. Er is dus geen sidebar bij dit thema.

 

Widget video:

Widget-gebieden (verschilt per thema)

Elk WP thema heeft zijn eigen widgetgebieden. Eén of twee zijbalken is heel gebruikelijk. Daarnaast is er ook vaak de widget-gebieden in de Footer van de pagina waardoor je widgets aan de onderkant van alle pagina’s van een webpagina kwijt kunt. Welke widgets je hier ziet verschilt per WP Thema, (ook zijn er thema’s met eigen widgets, en kun je widgets erbij krijgen door een extra plug-in!)
Enkele veelgebruikte widgets zijn:

  • Zoeken : Hiermee voeg je een zoekvenster toe aan je site
  • Tekst : Hiermee kun je willekeurige tekst, afbeeldingen of HTML code toevoegen
  • Pagina’s : Hiermee implementeer je een lijst met alle pagina’s op je website
  • Aangepast menu: Hiermee zet je een menu neer in een sidebar en/of footer
  • Recente: berichten: Je laatste nieuws uit je blog
  • Tagwolk : Geef je meest gebruikte tags weer

 

 


Contact Form 7

Voorbeeld werkend formulier

Formulier in elkaar zetten:

De E-mail opmaken:

 

 

Formulier neerzetten met de shortcode:  dat is dus dit: [ contact-form getal ]
Meer info op: www.contactform7.com

Formidable LogoAlternatief voor Contact Form 7 is: Formidable Forms plugin = https://wordpress.org/plugins/formidable/

 

 

 

 


« Terug naar het overzicht