les 3: Berichten

Maak een blog/nieuws webpagina met berichten.

WordPress berichten gebruik je juist om bijvoorbeeld nieuws te publiceren op je site. WordPress is erg goed in het verzamelen van een overzicht van meerdere berichten op 1 pagina. Zo’n pagina laat in veel gevallen niet het hele bericht zien maar slecht een gedeelte. Zo krijgt de bezoeker een overzicht te zien meerdere berichten en kan de bezoeker eventueel een bericht uitkiezen om helemaal te lezen.

Om een mooi overzicht te kunnen maken laten veel websites alleen de titel, uitgelichte afbeelding, een korte intro-tekst en een lees-verder-knop zien.

Lees verder
Je kunt zelf bepalen of en waar je de “Lees verder” link plaatst door middel van de functie “Meer lezen tag” in de editor van WordPress.
Update: Gutenberg heeft daar een ‘Meer’ blok voor. Zie hieronder

Dat werkt als volgt:

  • Zet je cursor op een nieuwe lege regel op de plaats in het artikel waar je het artikel wilt afbreken en de Lees-verder-link wilt plaatsen.
  • Klik op het icoontje “Lees-Meer-Tag invoegen” in de bovenste werkbalk van de editor.
  • Er wordt nu een dunne stippellijn in de editor getoond: daar komt de afbreking.
  • Op de website komt dan een nette Lees-verder-link

Is een Lees-verder-link verplicht?
Nee, je hoeft niet een Lees-verder-link in te voegen. Gaat het om een heel kort blogbericht, dan kun je het ook niet gebruiken zodat het berichtje in zijn geheel op de overzichtspagina wordt weergegeven, zonder Lees-verder-link. Het artikel zal overigens nog wel steeds bereikbaar zijn op een aparte artikel-pagina met een eigen adres via de link in de titel van het bericht (dat is onder andere ook prettig voor Google en de vindbaarheid van je afzonderlijke blogartikelen).

Extra tekst in de link kan via de HTML code
<!–more voeg hier de tekst in –> (met een spatie erbij)

Het aperte veld ‘Samenvatting’ van een bericht

Veel thema’s hebben ook de mogelijkheid om in plaats van met een Lees-Verder te werken in het bericht, te werken met de Samenvatting.
Vul eenvoudig hier in wat de korte intro-tekst moet worden, en klaar is kees!

Meer info: wordpress.org/documentation/article/page-post-settings-sidebar/#excerpt

 

 

Lees verder in de Blokken-editor met als naam ‘Meer’

De Blokken editor maakt van alles een apart blok, dus ook van de lees verder.
Dit blok zit onder de layout elementen.
Zie hieronder:

 

 

 

 

 


 

Uitgelichte afbeelding van een bericht

Vergeet niet de “Uitgelichte afbeelding” te gebuiken.

De uitgelichte afbeelding is de afbeelding die aan WordPress-berichten wordt meegegeven.
In sommige gevallen is de uitgelichte afbeelding ook in te stellen voor pagina’s, maar dat verschilt vaak per thema. De afbeelding wordt gebruikt in het overzicht, in archieven en andere overzichten met WordPress-berichten. Probeer een zo goed mogelijke afbeelding te gebruiken.
En het liefst steeds het zelfde formaat!

Het verschil met een gewone afbeelding is dat een gewone afbeelding overal in het bericht kan staan (althans wanneer het thema dat toelaat). Een Uitgelichte afbeelding heeft een vaste locatie op de website bij het bericht, en als het goed is is deze ook aanklikbaar. De locatie werd bepaald door het thema, maar meestal staat het boven of naast het bijbehorende bericht.

De maat van de Uitgelichte_afbeelding voor het thema 2017 staat hier: codex.wordpress.org/Twenty_Seventeen
+ voor het thema 2019 staat hier: codex.wordpress.org/Twenty_Nineteen


Categorie

Je voegt het bericht aan een categorie toe en creëert zo bundels van dezelfde soorten berichten. Zo kun je berichten ‘filteren’. Dat is vooral belangrijk bij als je veel berichten heb.
De aangemaakte categorieën kun je ook gebruiken in widgets en aangepaste menu’s.
Deze categorie module staat rechts in het scherm als je een nieuw bericht aan het opmaken bent.

  1.  Selecteer een categorie
    Selecteer uit de lijst van Alle categorieën de juiste categorie voor het bericht. Dat mag er meer dan 1 zijn.
  2.  Nieuw categorie
    Staat de gewenste categorie er niet bij en wil je een nieuwe toevoegen? Dan kun je in deze module direct een nieuwe categorie aanmaken door op  ‘+ Nieuwe categorie toevoegen’ te klikken.
  3. Naam categorie
    Nu verschijnt er onderaan de module een invulbalk waar je de naam van de nieuwe categorie moet invullen.
  4. Hoofd of subcategorie?
    Vervolgens kun je aangeven of het een hoofd- of subcategorie is, met behulp van het dropdown menu. Zo breng je hiërarchie aan.
  5. Toevoegen (Bevestigen)
    Tot slot klik je op de knop ‘Nieuwe categorie toevoegen’ om de categorie daadwerkelijk toe te voegen.

Tags

Een Tag is bijna hetzelfde als een categorie, alleen minder belangrijk. Ook hebben ze geen hiërarchie.  Je kunt een tag zien als een label dat je aan een bericht hangt. Dat mogen er ook meer dan een zijn. De kunst is om met weinig tags een zo relevant mogelijk weer te geven onder wat voor woord de inhoud van jouw bericht of pagina valt.

SEO en navigatie
Tags zijn nuttig in 2 opzichten. Ze kunnen je helpen bij de SEO (zoekmachine-optimalisatie) van jouw site en ze kunnen werken als extra navigatiemogelijkheid voor je bezoeker. Tags bieden dus snel overzicht van de onderwerpen op jouw site. Verder hebben tags een beduidend hogere filter functie dan de reguliere categoriën. Mensen kunnen door de tags gaan grasduinen en komen op veel plaatsen op jouw site waar ze anders nooit zouden komen, tenminste… Als je goed hebt nagedacht hebt over de tags die je gebruikt.



Bericht types:

Standard – The default post format (Deze gebruiken, tenzij het thema dat aangeeft)
Aside – A note like post, usually styled without title. (snel een kort bericht)
Gallery – A gallery of images.
Link – A link to another site.
Image – An image or photograph
Quote – A quotation.
Status – Twitter like short status update
Video – A post containing video
Audio – An audio file.
Chat – A chat transcript


Verschil bericht en pagina


WordPress Pages > pagina’s

Pagina’s zijn de webpagina’s van de website.
Deze pagina’s kun je op elke gewenste volgorde plaatsen op de website, en zelfs sub-pagina’s kunt maken die weer onder een hoofdstuk vallen, zodat je een mooie onderverdeling krijgt. Pagina’s
zijn normaal gesproken terug te vinden in de navigatiebalk van uw website.
Pagina’s worden gebruikt om inhoud te publiceren zonder publicatiedatum. De inhoud van een pagina is daarmee dus niet aan een tijdstip verbonden.
Pagina’s zijn in WordPress te vinden in het linkermenu onder ‘Pagina’s’.
In het Engels worden deze ‘Pages’ genoemd.

WordPress Posts > berichten
Berichten schrijf je zoals een krant gepubliceerd wordt, je schrijft een bericht en zet dat online. Deze publicatie staan altijd in chronologische volgorde, het nieuwste bericht staat altijd
bovenaan je blog (berichtenpagina). Tenzij een bericht “sticky” is, een sticky bericht blijft namelijk altijd bovenaan plakken. Vandaar de naam.
Je hebt dus verder geen invloed op de volgorde van de artikelen op je blog (berichtenpagina).
Berichten hebben een datum + kunnen onderverdeeld worden in categorieën. Zo kun je de belangrijkste onderdelen van jouw website een eigen categorie waardoor deze te groeperen zijn.
In WordPress zijn berichten te vinden in het linkermenu onder ‘Berichten’.
In het Engels worden deze ‘Posts’ genoemd.

 


Video over homepage maken met Twentytwenty thema & Coblock plug-in

(zoek op Coblocks, zie: www.wordpress.org/plugins/coblocks/ )


 

Video op website plaatsen via embed/insluiten

shortcode Video haal je bij Vimeo

 

Nep tekst:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam quis erat. Nunc pretium arcu nec tortor. Aenean vulputate. Nam tincidunt pulvinar libero. Curabitur tristique massa eget turpis. Donec tincidunt nulla quis nibh. Etiam imperdiet orci a erat. Donec tempus ultrices neque. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum sed magna. Suspendisse venenatis mi. Ut accumsan semper magna. Ut erat felis, sollicitudin nec, molestie quis, commodo sit amet, lectus. Vivamus lectus. Mauris non massa at neque lacinia euismod. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Proin sit amet nisl.

 


« Terug naar het overzicht